Wednesday, January 09, 2008

Det fanns i alla fall inga banjospelande barn där.

Igår var det dags att besikta bilen.
Eftersom de tydligen håller på med någon slags ombyggnationer visade det sig tyvärr vara helt omöjligt att få en tid hos bilprovningen här i stan. Därför var det bara att glatt sätta sig i bilen och köra de lite över fyra milen det är till Flen. Eller, nåja - särskilt glatt var det inte egentligen. Jag kan väl ärligt talat säga att jag snarare var raka motsatsen till glad när klockan ringde halv sex igår morse. Den enda tiden som fanns var nämligen sju på morgonen.

Hur som helst lyckades jag trots min morgontrötthet och grinighet ta mig hela vägen fram utan att varken köra av vägen eller få ett totalt sammanbrott. Väl där konstaterade vi (Elenor var också med) att första intrycket av Flens bilprovning måste vara ungefär samma som grabbarna i Den Sista Färden får när de först anländer till bensinmacken. Lite obehagligt. Hur som helst slog jag mig ned och sörplade på en gratiskaffe medans besiktningsmännen gjorde sitt jobb. Det såg ut som att det hela gick ganska bra - sånär som på att det kromade ändröret trillade av när de skulle dra av slangen de använder för att mäta utsläppsnivåerna i avgaserna. Så går det om man köper stylingdelar på Lidl.

Efter att ha provkört bilen sade besiktningsmannen att det var "nästan perfekt - men..." och jag kände en ilning löpa längs med ryggraden och såg mekanikerräkningar på tusentals kronor blixtra framför ögonen.
Nu var det som tur var inte så farligt: tydligen hade mitt ena postionsljus lagt av vilket visserligen leder till en anmärkning i protokollet men inte är något man behöver göra en ombesiktning för.

Jag blev dock en smula konfunderad. Det är nämligen så att ena framlyktan varit död sedan en tid tillbaka. Jag hade hela tiden tänkt åtgärda det själv, men i måndags insåg jag att jag aldrig skulle orka ställa mig och pilla i det löjligt trånga utrymmet mellan motorn och lyktinsatsen på eftermiddagen. Därför körde jag ned till Motorcentralen för att låta dem byta lampan åt mig. Självklart frågade dom om de inte skulle ta båda lamporna på en gång och jag tänkte att det förmodligen var lika bra. Ingreppet gick på ett kick- det tog nog inte mer än fem/tio minuter innan de var klara.

Vad som förvånar mig är att inte de upptäckte att postionsljuset också var sönder när de ändå var och rotade i framlyktorna. Konstigt. Man brukar ju läsa och höra om hur bilmekaniker alltid hittar ett gäng fel (ibland till och med sådana som inte finns egentligen) utöver det man vill ha åtgärdat. Trots det missade de det här, som till och med var i anslutning till det jag lämnade in bilen för!

Nåja. Postionsljuset tänker jag byta själv och det känns skönt att veta att Forden kan köras (mer eller mindre) lagligt i ett år till.

Dagens:
Jonathan Richman And The Modern Lovers - Here Come The Martian Martians

No comments: