Friday, June 01, 2007

Du har inte förfestat förrän du varit på förfest hos Gabriel.

Det finns Lördagsunderhållning som är bra, Lördagsundehållning som är dålig, Lördagsunderhållning som är genialisk och så finns det Förfest Hos Gabriel. Ett program som är fullständigt overkligt. Tydligen har det visats ett tag nu, men jag har lyckats missa det helt...fram tills i Onsdags kväll då Elenor, som sett ett avsnitt någon gång tidigare sade att jag måste kolla på reprisen.

Låt mig säga såhär: det måste ha brunnit rejält i skallen på någon av SVTs programchefer när de valde att lägga det här programmet Lördagskvällar. På bästa
sändningstid.

Gabriel - som har förfestens - fullständiga namn är Gabriel Forss. Han är tidigare mest känd som ledare för gospelkören One Voice (som även figurerar som kör i programmet). Nu har han axlat rollen som program/allsångsledare för SVTs Lördagssatsning: ett underhållningsprogram med kristna förtecken, bestående av lika delar kända gäster, musikaliska framträdanden, allsång och medryckande glädje.

Resultatet är fullkomligt surrealistiskt. Gabriel själv ger ett minst sagt obehagligt intryck då han klädd i glansiga scenkostymer sjunger, dansar och pratar sig igenom programmet tillsammans med en fullständig vansinnig studiopublik (i kläder som väl skall föreställa hippa men ser ut som något hämtat från en dålig postorderkatalog) som börjar skaka hysteriskt på rumpan så fort minsta lilla ton tas.

Att dessutom de stackars gästartisterna inte verkar ha fått information om vilken slags program det är de skall medverka i gör det hela ännu mer overkligt. Det är mycket underligt, men fantastiskt underhållande, att se till exempel Tommy Nilsson eller Dogge Doggelito med chock i blicken ställas inför en Hannibal Lecter-leende Gabriel (som antagligen tycker att han ser mystisk och sexig ut med den minen) som ställer frågor i stil med: "Ja, vi befinner oss i hänryckelsens tid. Känner du dig hänryckt!?"

Kort sagt: Förfest hos Gabriel är inte likt någon förfest jag varit på. Någonsin. Det är förfesternas motsvarighet till Twilligth Zone. Och jag åser spektaklet storögt och med gapande mun. Med en öl i handen.

Dagens:
Mark Ronson - Pretty Green

5 comments:

Danne Fyris © said...

Seriöst så är det här spektaklet sjukt pinsamt.

Den där religösa undertonen är så vidrig!

Jag spyr!

Danne Fyris © said...

Förresten, när dogge var med så stod en "kör-gubbe" och körde loss med en bakåt vänd keps!

Sååååå pinsamt!

Anonymous said...

Jag blev övertänd när jag läste din recension! Någon som har bandat avsnittet?

Anonymous said...

Detta var inte ok!
Har inte sett detta förens nu...
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=812300
Fyfan!

Anonymous said...

Hahaha, kul att du nämnde Gabriel! Har allvarligt funderat att dra ihop lite polare och alkohol och sjunga loss med gabbe och hans vänner nån lördagskväll. Det kunde bli en riktigt lyckad förfest ändå!