Thursday, March 22, 2007

Jag vet vilken jag föredrar...

Komar, Melamid och Soldier är tre amerikanska låtskrivare som för ett par år sedan fick idén att genomföra en statistisk undersökning för att utröna vilka beståndsdelar som är mest respektive minst önskvärda i musik enligt gemene mans tycke och smak. Undersökningen gjordes (så vitt jag förstått det) med hjälp av en enkät som innehöll frågor om allt ifrån det rent musikaliska (vilka instrument som var önskvärda/inte önskvärda, vilken typ av låt det skulle vara och så vidare) till de mer tematiska aspekterna (vilken typ av text man ville/inte ville ha och liknande).

Men det är inte undersökningen i sig som är det intressanta. Det intressanta är att de inte nöjde sig med att sedan sammanställa svaren och sedan skriva en avhandling på normalt forskar-manér. Nope, istället skrev man två låtar baserade på resultaten!

Den första låten, The Most Wanted Song, innehåller alla de ingredienser som var vanligast förekommande i postivt sammanhang. Den är ganska traditionellt instrumenterad och låter som en random Rn'B-ballad, komplett med smeksam sång, saxofon och kärlekstext. Föga överaskande är den också fullständigt ointressant.

Det kan man däremot inte säga om det verk som baseras på vad undersökningen visade var icke önskvärt i musik enligt the average american Joe.
Låten, som heter The Most Unwanted Song (såklart), är över 25 minuter lång, kastar sig vilt mellan lugna och intensiva partier och är full av oväntade, omotiverade och plötsliga byten av såväl tempo som stil. Några av instrumenten som förekommer är dragspel, säckpipa, banjo, tuba, flöjt och synth. Sången består till största delen av en opera-sopran som ibland ger sig in i atonala partier eller rappar. På ett par ställen i låten dyker även en barnkör upp och sjunger bland annat reklam-jinglar och politiska slogans. Texten i övrigt (alltså, utöver reklamen och propagandan) verkar handla mest om cowboys och julfirande.
Behöver jag ens berätta att den är helt fantastisk? Jag låg, bokstavligen, och vred mig av skratt på golvet framför datorn när jag hörde den första gången!

Här nedanför finner ni länkar till låtarna. Lyssna, njut(?) och berätta sedan vilken du gillade mest!

The Most Wanted Song
The Most Unwanted Song

Dagens:
Komer & Melamid And Dave Soldier - The Most Unwanted Song

8 comments:

Danne Fyris © said...

Vilken var den dåliga!?

Anonymous said...

Båda var väl ganska dåliga men
den här låten är ju seriöst gjort
, frågan är om inte den är den most unwanted?

Ronnie said...

Åh, herregud...fast inte kan den väl vara seriös? Eller?

Calle Abrahamsson said...

känns som att man måste ladda ner låtarna när man kommer hem från jobbä .

Danne Fyris © said...

Nej, fan jag måste nog säga att den första låten var sämst, den som skulle vara bra. Den har inget som överraskar. den andra däremot. den saknar motstycke i kreativitet... tyvärr...

Anonymous said...

Hahah lyssnar nu :)) :D

/thak

Gabriel Aanesen said...

haha fyfan vad bra!!! (the most unwanted song då)

Anonymous said...

ronnie: jag tror att den är seriös, det är ju visserligen på gh så det låter som att han som spelar inte sätter tonerna men man ser ju att han gör det. Har du läst kommentarerna under? Alla ställer ungerfär samma fråga :)