Friday, December 29, 2006

Den värsta plattan hittills?

Precis när jag trodde att det kommit ut tillräckligt många skabbiga samlingsplattor i år släpps det ultimata bombnedslaget: Böndernas Bästa Kärlekslåtar. Ja. Det är precis vad det låter som
; en samling på två skivor där de sköna gubbsen från årets skandalomsusade dokusåpa-succé Bonde söker fru fått välja ut sina favorit-kärlekslåtar. Visst mår man lite illa bara av idén?

Låtlistan på skivan är naturligtvis en härlig sörja av dansband och schlager med så kallade "folkkära" artister som bland annat Shirley Clamp, Jill Johnson, Tommy Nilsson och så vidare. Av någon anledning är ett par skapligt trovärdiga namn som Jakob Hellman och Laleh också med, men det försöker jag förtränga bäst det går.

Jag tror inte ens det är böndernas favorit-kärlekslåtar egentligen...såvida de inte enbart lyssnar på svensk musik utgiven av ett enda skivbolag. Alla artister på plattan distribueras nämligen av Warner. Och det är Warner som ger ut skivan. Förmodligen har man bara slängt till bönderna en lista över de låtar man tycker skulle passa och sagt "Det här är de låtar vi har tillgång till. Välj ut de ni tycker är minst dåliga av dem".

Självklart är det allas våran favorit-bäver Bert Karlsson som ligger bakom detta geniala släpp. Säga vad man vill om Bert, men han har koll på hur han skall få folk att köpa skräp. För att använda sig av en klyscha lär han skratta hela vägen till banken...eller inspelningen av Du är vad du äter där han verkar vara med varannan vecka.

Det värsta med skivan är dock inte att den är ett så blatant försök att krama ur lite extra pengar ur ett redan totalt uttjatat tv-program. Det värsta är att den fungerar. Folk köper den.
"Bert sade på TV att det här kommer att bli julens och mellandagarnas storsäljare. Då måste den vara bra!", "Så romantiskt och fint att de fått välja sina favvo- kärleksbitar, "Det är ju så mysigt folkligt med bönderna. Den måste jag ha!"...och så vidare.

Grattis Bert. Du har inte bara tjänat en del stålar på en äckligt manipulativ skividé utan även än en gång lyckats bevisa att folkligt i det här landet alltför ofta är synonymt med infantilt.

Dagens:
The Cooper Temple Clause - Waiting Game

No comments: